40 éves pierrot

1969. szeptember 3-án született, vagyis ma ünnepli 40. születésnapját Marosi Z. Tamás, ismertebb nevén Pierrot. A hazai popszakma “szomorú bohóca” pályája kezdete óta etalonnak számít a magyar könnyűzenei életben…

Bármihez nyúl, igazi minőségi munka kerül ki kezei alól, legyen az Ganxsta Zolee és a Kartel, a Pa-dö-dő, Sipos F. Tamás, vagy bármely más előadónak szánt dala. Természetesen ugyanez mondható el saját lemezeiről is. Pierrot 1987 februárjában lépett először színpadra zenekarával, és gyorsan kivívta az eredetiségre, az igényes popzenére fogékony közönség és a szakma szimpátiáját. Több stúdiófelvétel és meghiúsult lemezszerződés után végül 1990-ben jelent meg várva-várt első nagylemeze, a Babaházak. Az első hó, a Babaházak, az Áll a bál a Hold várában című dalai hamarosan slágerek lettek, így 1991-ben meglódultak az események: a Budapesti Kamaraszínház felkérésére elkészítette a Mechanikus Narancs című musical zenéjét, Hangár címmel pedig hatrészes hangszertörténeti tévésorozatot forgatott, amelynek szerkesztője és egyben műsorvezetője is ő volt. Emellett a Roland magyarországi demonstrátoraként országszerte hangszerbemutatókat tartott és önálló zenei műsorokat vezetett a Danubius Rádióban.

Nekem senki nem hegedül című albuma 1992-ben jelent meg, amiről a címadó dalon kívül a Tegnap összetört egy álom Culture Club feldolgozás az egyik legnépszerűbb magyar előadóvá avatta őt. 1994 végén jelent meg a Levelek a Holdba című korongja, rajta a Telihold és a Ha sírni látod a bohócot című szerzeményekkel. Ezzel párhuzamosan elindította Toys Of Ancient Gods elnevezésű world music projectjét, ami eddig két albumot adott ki. 1995 szeptemberében váratlanul Best of… lemezt jelentetett meg és a lemezbemutató koncerten végleg megvált az arcfestéktől. Ekkortól elsősorban producerként dolgozik, illetve saját, Private Moon nevű lemezkiadóját irányítja. 1999-ben mégis úgy döntött, visszatér, és elkészítette a Játék című albumot, amit 2001-ben Café című koncertlemeze követett. 2004-ben pedig ő volt a Megasztár produkció zenei producere és egyik zsűritagja is.

Az eredeti cikk itt olvasható.