Pierrot – Retrospektív

„Eltelt már így több mint tíz év… / S nem mondott semmit a név”

De mára ez már másképp van. Ha azt mondom Pierrot, mindenki tudja, kit takar a név. A 90-s évek maghatározó zenei alakja. A Babaházak (1990) debütáló albuma után folyamatosan jelentetett meg nagylemezeket; Nekem senki nem hegedül (1992), Babaházak II (1993), levelek a Holdba (1994), Az első felvonás – best of után 5 évnyi hallgatás következett. 1999-ben jelentkezett új albummal, ez volt a Játék, azóta ismét tevékeny résztvevője a hazai zenei életnek. Írt zenét, szöveget, producerkedett, zsűrizett, szakácskönyvet írt, kalandjátékot szerkesztett, bejárta Indiát, megkóstolta Ázsiát, folyamatosan élő koncerteket ad különböző klubokban. A furcsa, titokzatos álarc lassan lekopott és ott maradt mögötte az ember. Ezt az embert ismerhetjük meg kicsit jobban a DVD – n található interjú által. Mesél a kezdetekről, az indíttatásról, zenéről, sztárságról, játékról, magáról.

Talán nincs más 15 éve a pályán lévő művész, akinek eddig ne jelent volna meg DVD kiadványa. Végre, Pierrot-nak is elérkezett az idő. Összegyűjtötte az eddig elkészült videó klipeket (Az első hó, Babaházak, Tegnap összetört egy álom, Nekem senki nem hegedül, Ha sírni látod a bohócot, Telihold, Az utolsó karácsony egyedül, A film, Szerelmittas nyár, But Not Tonight, Time After Time, Túl jól vagyok remix, Otthon) és helyt kapott egy élő koncert részlet is (Van miért, Meglesett a Hold, Áll a bál a Hold várában, Az első hó, Chanson d’hiver, Babaházak, A tükör, Játékra hívlak, Say Hello Wave Goodbye, Sign Your Name, A torony, Nekem senki nem hegedül). Hol máshol rögzíthették volna a koncertet, mint Egerben a Dobó téren. Hiszen a boron kívül, Jumurdzsák gyűrűje is ide köti Pierrot-t. A részlet legnagyobb hibája, hogy részlet. Szívesen végig néztem volna az egész koncertet.

A sok régi dal mellett két „újdonság” is látható a lemezen. Egyik, A torony című dal, mely nem jelent még meg egyetlen korongon sem. Másik, az Otthon klip, mely a Jumurdzsák gyűrűje interaktív film főcímdala.

Meg kell említeni még a koncerten közreműködő zenészeket, hiszen mindegyikük a szakma kiválósága; Galambos Zoltán (zongora), Jamie Winchester (gitár), II. Lengyelfi Miklós (basszusgitár), Lukács Péter (gitár), Papesch Péter (basszusgitár), Ifj. Födö Sándor (ütőhangszerek), Kottler Ákos (dob).

A kiadvány „csupán” sztereo hangzásban készült, hiszen semmi szükség a surround hatásra egy koncert felvételnél, úgy is „csak” a színpad előtt állhatunk. Aki megnézi ezt a felvételt, valóban ott is érezheti magát.

A szokásos műanyag tokon kívül egy igényes kivitelű papír köntöst is kapott a lemez. Melynek grafikája megjelenik a belső borítón, a korongon és a képernyőn is. A menü könnyen kezelhető, egyszerű. A „bonyolultság” a zenében és a szövegekben rejlik. Pierrot-ra oda kell figyelni.

Ajánlom ezt a kiadványt mindenkinek, aki a mai rohanó, kegyetlen világban egy kis melegségre, meghittségre vágyik. S ajánlok mindehhez egy kényelmes hintaszéket…

audrey

Az eredeti cikk itt olvasható.