Pierrot síró bohóc figurája még ma is sokaknak bejön – videóval

Mindenkiben nyomot hagy. Így vagy úgy, de senkit nem hagy hidegen. Különcségével és személyiségével már most örökre beírta magát a magyar könnyűzene történelmében. Nem másról van szó, mint Marosi Z. Tamásról, vagy ahogy mindenki nevezi Pierrot-ról. Ma ünnepli 39. születésnapját.

A sokak által tisztelt és szeretett zenész igazán visszafogott életet él, nem nagyon lehet őt elképzelni hangos mulatozások közepette. Valahogy nem is illene ahhoz a figurához, aki 1987 elején feltűnt. Arcára szomorú bohócmaszkot pingálva lépett a világot jelentő deszkákra és egyszerre követőkre talált. Művésznevét is a híres bohóctól kölcsönözte.

Érzékenysége és finomsága már akkor megmutatkozott. Egyik dalában, megénekelte, hogy igen, még a bohócok is sírni tudnak. Mert van amikor már nem bírjuk ki a fájdalmakat és akkor bizony könnycseppek áztatják arcunkat. Nem szégyen ez, hiszen ha még a bohóc is sírhat, akkor nekünk miért ne lehetne…

Első nagylemeze 1990-ben jelent meg, amelynek a Babaházak címet adta. Rögtön olyan sikert ért el, amelyért eMeRTon-díjat kapott. A Kamaraszínház felkérésére 1991-ben elkészítette Anthony Burgess, Mechanikus narancs című darabjából írt musical zenéjét, amely belopta magát a közönség szívébe. Ugyanebben az évben Hangár címmel hatrészes hangszertörténeti tévéműsort vezetett és szerkesztett.

Neki senki nem hegedül?

Következő nagylemeze 1992-ben jelent meg, Nekem senki sem hegedül címmel, s a címadó dalhoz látványos videoklipet is készítettek. Megénekelte benne, hogy sokszor lehetünk magányosak, s bizony érezhetjük azt, hogy nem ezen a földön élünk. A klipben számos show-elemet építettek bele.

Egy évvel később multimédiás koncertsorozatot adott a Bábszínházban, majd a Babaházak II. névre keresztelt lemezével is megörvendeztette hallgatóit.

Producerként is bemutatkozott

Az 1994-es év fordulópontot jelentett számára, ugyanis innentől kezdve tekinthetjük producernek is, a Private Moon-nál kezdett el dolgozni. Nem egy magyar előadó köszönheti neki, hogy pályafutása első szakaszaiban felkarolta őket és egyengette útjukat. Megemlíthetjük például Sípos F. Tamást, a Pa-dö-dő, Ganxsta Zolee és a Kartel, Nagy Ednomdot, Császár Elődöt és OJ. Sámsont is. Szinten ehhez az évhez köthető Levelek a Holdba című nagylemeze.

Ezt követően 2001-ben került a boltok polcaira Pierrot nagylemez, amikor is megjelentette Café című lemezét. Utolsó albuma egy évvel később, Gallery címmel látott napvilágot.

Fiatal tehetségeket segít

A TV2 tehetségkutatójában, a Megasztárban is részt vett, mint zsűritag, ahol mindig őszinte kritikákkal illette a versenyzőket. Emellett egy másik „szerelmének”, a videojátékoknak is hódol, különösen a kalandjátékokat kedvelik. Saját produkciós irodája, a Private Moon kiadásában az AGON játéksorozatnak külföldön már négy epizódja is megjelent.

Pierrot tehát igencsak aktív s színes egyénisége a magyar zenei életnek. Ma, 39. születésnapján a Zene.hu is tisztelettel köszönti és kíván neki minden szépet és jót, Isten éltesse sokáig!

HAK/PN

Az eredeti cikk itt olvasható.