Pierrot újra játszik – de mit?

Tudja mi az a o-pa ko-no, esetleg a hasami shogi? Ha nem, de kedveli a különböző táblajátékokat, vagy családját, barátait szeretné meglepni valamilyen új, izgalmas közös játék élményével, Pierrot legújabb könyvét meg kell ismernie.

A népszerű zenészről és előadóművészről talán kevesen tudják, hogy a régi korok táblás játékainak évek óta lelkes kutatója. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Agon című könyvében eddigi gyűjtőmunkájának eredményéből mutat be egy 24 darabos válogatást.

Az „agon” egyébként ógörög eredetű szó, amely küzdelmet, versengést, harcot jelent. A táblajátékok mindezekhez egy viszonylag békés terepen biztosítanak helyet, mégis képesek magukkal ragadni az embert. Aki elfogadja a szabályokat, perceken belül úgy érezheti, igazi csatatérre tévedt. Uralkodók és közemberek, a világ minden táján, már évezredek óta vívják virtuális csatáikat a különféle táblákon.

A ma embere számára ezért a különféle stratégiai játékok nemcsak kellemes kikapcsolódást, de izgalmas utazást is ígérnek, s nemcsak messzi tájakra, Észak-Amerikától Afrikán át egészen a Távol-Keletig, hanem távoli korokba is.

Természetesen minden táblához megtaláljuk a játékszabályok pontos leírását, sőt a szükséges figurákat és dobóeszközöket is mellékeli a kiadvány.

A cikk eredetije itt olvasható.