Reprint

A REPRINT lemezek ötlete a Private Moon Records ügyvezetőjének, Kisszabó Gábornak a fejéből pattant ki. Õ korábban az EMI művészeti vezetőjeként közelről láthatta, a kiadó hogyan bánik Pierrot előző albumaival. Az új társaság első feladatai között számolt művészei teljes repertoárjának felvásárlásával. Pierrot-n kívül Ágnes Vanilla és Bródy János felvételei is nagyrészt a Private Moon tulajdonába kerültek.

A régi lemezek borítóját kényszerűségből kellett megváltoztatni. Az eredeti nyomdai alapanyagok és az eredeti fényképek (diák) is elvesztek a régi kiadó raktárából. Az újból feldolgozott címlap azonban már nem tud sosem olyan minőségű lenni, mint az eredeti. A Rózsa Erika – Falvay László – Pierrot alkotta hármas “vizuális team” végül megállapította, hogy a borítók közös és fontos elemeinek (az eredeti fotó – fehér Compacta betutípus – vörös kézírás – a barna, a bézs és a szürke alaptónus) megtartásával mindenkit emlékeztetni fog az új design a régire, de ráfér a csomagolásra egy kis újítás, egységesítés.

A fotókon a közeli barátok színek szerint összegyűjtött kacatjaiból összeállított installáció látható. A lepkék Falvay Laci gyűjteményéből, az ázsiai származású tárgyak pedig – természetesen – Pierrot-tól származnak. A halomnyi “kincs” legérdekesebb darabjai közül említésre érdemes az ősrégi mechanikus pénztárgép, az indiai tolltartó, a sheng nevű kínai fúvós hangszer, Kisszabó Gábor ezüst zsebórája, Pierrot kedvenc alkoholos bonbonja, egy ósdi tologatós puzzle, egy aranyszínű szájharmonika, egy százéves famozsár és borsdaráló, egy mexikói azték szobor, a Myst nevű számítógépes kalandjáték ezüst ajándékfigurája, Rózsa Erika fém kávéscsészéje és borotvapamacsa (!).

A hat bonus track Pierrot korai zsengéinek új felvételeit jelenti. Minden albumra kettő-kettő került fel belőlük. A legöregebb a “Valaki” c. szerzemény 1985-ből, a legfiatalabb az 1991-es születésű “Fütyülnek rám az angyalok”. Az eredeti művekhez képest Pierrot itt-ott javított a szövegeken és a zenei részeken is, de a lényeg és a hangulat garantáltan ugyanaz maradt. A dalok kiválasztásakor ugyan kért segítséget az egykori Pierrot Klub lelkes tagjaitól (akik néhányat hallhattak közülük évekkel ezelőtt), de végül a több mint húsz szerzeményből a szerző maga emelte ki az ismert hatot. “Kevés olyan maradt, amelyben valami időtállót, értékeset fel tudtam még ma is fedezni, amely valamiért megérdemelte, hogy ‘újra felfedezzék’, vagy amely olyan sok emléket hordoz magában. A Valaki a zenekarom első felvételei közül való, ez kétségtelenül érdekes, mint ahogyan az is, hogy éppen az internetes fotóalbumban bemutatott borzasztó érettségi tablós fotómon hordom A Hold csókja c. dalomat, mint jelvényt. Akkoriban ez nagy divat volt az iskolában.” – nyilatkozta Pierrot a zsengékről. Aztán kritikusan megállapította: “Szeretem ezeket a dalokat, most azt hiszem a legjobb formájukat hozzák, de a rejtett értékek feltárása közben azért az is világossá vált számomra, hogy évről-évre miért is maradtak le mindig az albumok tracklistájáról…”

A hat új felvétel szinte teljesen a megújult G.O.L.E.M. Stúdióban készült és rövid időre szakítva a hagyományokkal, Pierrot nem a Café megszkott gárdájával dolgozott. Zongorázni hallhatjuk egy dalban Éry Balázst (Fény vagyok) és Jamie Winchester akusztikus gitárja is megszólal A Hold csókja hangszerei között, de ez alkalommal Pierrot felelős a dob és basszus szólamokért és a billentyűs hangszereket is ő maga szólaltatta meg. Szendi Gábor egy timbales-szólam erejéig mutatja meg tudását – a többi ütohangszert Pierrot szólaltatta meg szintén. Gitáron Hrutka Róbert, trombitán Fekete Kovács Kornél, fuvolán Szolnoki Péter, szájharmonikán Szabó Tamás közreműködött. A vokálok ismét Jamie hangjának többszörözései, a mixekért pedig Lepés Gábor a felelős, aki a régi albumok digitális feljavításával is szorgoskosott.

Ne felejtsük el: ugyan a REPRINT feliratú csomagban mindössze három korábbi album található, az újra megjelenő Pierrot életmű többi tagja – így pl. a Játék és a Replay c. albumok, valamint Az első felvonás c. Best of… gyűjtemény – is hozzáférhető immár a hazai lemezboltokban. Ha mégsem: hát a hivatalos Pierrot website-on…