Az első felvonás

Best of 1990-1995

Az ideiglenes visszavonulás mellett döntő Pierrot második EMI-os lemeze volt ez a részben válogatás-, részben újrahangszerelt album. Az első felvonás a Budai Parkszínpadon tartott búcsúkoncert időpontjára jelent meg 1995. szeptember 8-án. Az eredetileg ötezer számozott, szignált példányban megjelentetett lemez eladási mutatója mára megközelítette a húszezres határt.

Pierrot valóban saját kezűleg írta alá az első ötezer számozott példányt. Két hétig tartott az akció és csak enyhe ínhüvely gyulladás lett az eredménye.

Az album borítóját Pierrot tervezte és Elekes Réka készítette el. A címlapon szereplő kép (amelynek különböző változatai feltűnnek még a borítóban) az 1991-es Hangár c. TV-sorozat egy kockája. Szatmári Péter a monitorról fotózta le Pierrot-t, amint éppen a narrátori szövegét tanulmányozza.

A film c. dal az egyetlen vadonatúj dal a lemezen – azaz ez sem teljesen igaz. A Pa-Dö-Dő számára már egyszer kölcsönadott szerzemény más szöveggel és Ugye nem unod még címmel egyszer már lemezre került a kilencvenes évek elején.

A film c. dalhoz készült videoklipet egy ismeretlen kábeltelevíziós társaság (Csepp TV) forgatta a parkszínpadi búcsúkoncerten. A fantasztikus hangulatot jobban talán nem is lehetett volna megörökíteni. A stáb az egész koncertet rögzítette és az később itt-ott adásba is került, de sajnos a helyszíni hangfelvételek gyenge minősége miatt kénytelenek voltak hangként a lemezváltozatokat használni, ezáltal a nézőnek playback-koncert élménye lehet.

Pierrot minden korábbi változatnál jobban szereti a Best of-ra készült dalverziókat, véleménye szerint a Babaházak c. dal is ezen az albumon a legkifejezőbb.

Pierrot birtokában van a 001-es számozású Az első felvonás c. CD. Tudomásunkra jutott, hogy az első tíz számozott lemezért vagyonokat adnak az igényes gyűjtők.