Levelek a holdba

Az egyik legjellegzetesebb Pierrot album. Gazdag hangszerelés, megdöbbentő, szívbemarkoló, elgondolkodtató szövegek, izgalmas hangszerszólamok, slágeres melódiák. Az anyag túlnyomórészt új dalokat tartalmaz, illetve egy-két korábban ismert téma átdolgozását. A lemezt az EMI-Quint kiadó jelentette meg 1994-ben.

A lemez megjelenése előtt, a még “gazdátlan” album egyik dala indult az országos videoklip versenyen – a Ha sírni látod a bohócot c. klip operatőre az a Keményffy Tamás volt, akivel Pierrot szoros barátságot és munkakapcsolatot kötött. További produkcióinak nagy részéhez Tamás készítette a videoklipeket.

Kevesen tudják, hogy a Levelek a Holdba nagylemezen eredetileg nem szerepelt a Telihold című dal. Helyette az Ébredj fel volt az aktuális feldolgozás. Az EMI kiadó (egész pontosan Kisszabó Gábor) kérésére választott Pierrot új feldolgozandó dalt. A Yazoo egykori szerzeménye (Only You) a világban kisebb sikert ért el, mint a Thompson Twins eredeti dala (Hold Me Now), de a hazai piacon az új dal választása jó ötletnek bizonyult.

Az elsők között használt számítógépes 3D animációt Pierrot (és a stáb: Keményffy / Práczky / Gerényi G. – Pixel Graphics) a Telihold klipjében. “A cél az volt, hogy megmutassuk, a számítógép generálta figurák lehetnek helyesek is, nem csak embertelen, lelketlen műanyag alakok” – nyilatkozta Pierrot a klip készítésének idején.

Készült még videoklip Az utolsó karácsony egyedül és a Búcsúlevél c. dalokra is, de ezek meglehetősen keveset forogtak a televíziókban. Az utóbbi klip dokumentum-jellegű, nem Keményffy rendezte és szintén egy videoklip verseny nevezettjei között szerepel.

Pierrot büszke arra, hogy a könnyűzenei lemezeken sohasem szereplő Kozma András szitárművész két lemezén is közreműködött. A world music ihletésű lemez-intróban együtt játszanak Borhi Miklóssal (tambura) és Pierrot-val, aki a didgeridoo-t fújja.

A Levelek a Holdba album volt az első, amelyen Pierrot mellet megjelentek az új, azóta keveset változott összetételű zenekarának tagjai: Éry Balázs, Lengyelfi Miklós, Szendi Gábor mellett Borhi Miklós játszott majd minden dalban, de a rengeteg vendégművész között feltűnt Deseő Csaba, Szolnoki Péter, Gyenes Béla neve is. Megyeri László ekkor már rövid ideig megmutatja a Chapman Stick hangját is a November c. dalban.

Egy-két dalmagyarázat: A M.E.K.M.V. jelentése Ma egy kicsit meghalnék veled. A vihar c. dalban Pierrot egyszerre idézi meg Shakespeare és Erich von Däniken gondolatait. A Szótlan Évek Dombján c. dal a Rózsadombról szól. A Búcsúlevél egy Pierrot rajongó temetésére íródott és ott is hangzott el először. A Ha sírni látod a bohócot c. dalban szereplő tangóharmonikás Marosi Zoltán csak névrokona Pierrot-nak. Az utolsó Karácsony egyedül Pierrot nagymamájának íródott – ő feltűnik egy pillanatra Az első hó klipjében (az ablakban) – a videoklipet az általa elhagyott lakásban, nem sokkal a nagymama halála előtt forgatta Keményffy Tamás. A Vízszagú nyugalom ihletője a hajnali Trieszt (Trieste) városa – ugyanúgy, mint a Várom a csatlakozást c. dal esetében (Nekem senki nem hegedül album 1992).