Café

A koncertlemezként aposztrofált Café a 2001-ben megkezdett kamarakoncert-sorozat lenyomata, de nem valódi “live album”. Koncert-körülmények között, de stúdióban készültek a felvételek. Az állandónak mondható zenekari felállás (Éry Balázs – Lengyelfi Miklós – Jamie Winchester – Gyenge Lajos) adja elő a régi dalokat, megfűszerezve itt-ott a régi barát és zenésztárs, Szendi Gábor ütőhangszeres játékával. A lemez egyetlen új szerzeménye a Szerelemittas nyár c. dal.

Kevesen tudják, hogy az összes vokálszólamot Jamie Winchester énekelte fel – a heroikus munka összesen nyolc órán át tartott.

A Café lemezborítójához a fotókat Rózsa Erika készítette az Articsóka Étterem kávézójában. Az elmosódott, bemozdult fényképek a produkció “élő” jellegét kívánják hangsúlyozni, a keleties hangulat és díszletek pedig némiképp visszahozzák azt az ázsiai ízt, amely a koncerten elhangzó dalokból elveszett. Falvay László typója erre erősen rásegít.

A dalok között hallható taps és ujjongás egy valódi Pierrot koncert felvételéről származik (Articsóka – 2001 június), míg a kávéházi zaj a Mozart Café egyik délutánját örökíti meg.

Az Articsóka nem csak a Café koncertek színhelyeként és a lemezborító fotók helyszíneként kötődik a produkcióhoz: a Szerelemittas nyár videoklipjének részleteit itt rögzítette az IlCinemaNuovo nevű stáb, valamint az album sajtótájékoztatóját is itt tartotta a Private Moon Records (Pierrot új kiadója) 2001. szeptember 11-én (igen, a társaság a rendezvény közben értesült az amerikai terrortámadás eseményeiről).

A Szerelemittas nyár c. dal a lemezkészítést megelőző hónapban született ennyire aktuális, friss szerzemény még nem került fel Pierrot albumra. A Szerelemittas nyár elsőként egy promóciós kislemezen került el a médiához (ezen egy exkluzív interjú is hallható), majd 2001 novemberében az időközben készült remixek gyűjteménye egy maxi single-re összegyűjtve jelent meg Szerelemittas nyár – A remixek címmel. A kislemezen az eredeti (koncert-)változat nem szerepel, mindössze a videoklip nézhető meg a multimédia szekcióban.

A kereskedelmi rádiók számára készült Szerelemittas nyár PMR Remix-ből videoklip is készült, amelyben a szemfüleseknek feltűnhet a népszerű lemezlovas, DJ. Matthew hirtelenszőke üstöke is. A “remix-videoklip” szintén megtalálható a kereskedelmi forgalomban is kapható Szerelemittas nyár – A remixek c. kislemezen.

A vájtfülűek számára: a lemezen A kert c. dalban Pierrot angklungon játszik (indonéz ütőhangszer), az Úton címűben darbukák, riq és tablah szólnak, a Nekem senki nem hegedül, a Chanson d’hiver és a Van miért Café-változatában konga, bongó, shekere és esőfa hallható. Az utóbbi hangszereken Szendi Gábor játszott.