Játék

Hosszú hallgatás után 1999-ben szánta rá magát Pierrot újból, hogy lemezt készítsen. Nem írt időközben a fióknak dalokat – a Játékra csupa új szerzemény került. A sokak számára meglepetést okozó album tulajdonképpen folytatja az évekkel azelőtt megkezdett vonalat, de némiképp több etnikum, bölcsesség és nyugalom keveredett a megszokott hangulatba. Az EMI kiadó meglehetősen mostoha módon bánt a lemezzel – nem készített videoklipet egyetlen dalból sem és nagyon csekély összeget költött reklámra. Pierrot visszatérése így tűzijáték helyett csak petárda ropogtatás kíséretében történt, de aki értesült róla és megvette a lemezt, nem csalódott.

Mindezidáig az egyik legdrágább hazai produkció a Játék c. album. A rengeteg külföldi hangfelvétel, hazai és külföldi közreműködő, sajátos felvételi technika, sok stúdióidő, londoni mastering többmilliós költségvetést produkált.

A rádiók elsőként a Túl jól vagyok c. dalt kapták meg, majd a Meglesett a Hold következett (ennek remixe többet forgott, mint az eredeti változat) és utoljára a Van miért. Az előző kettő promóciós kislemezen jelent meg, míg az utóbbi a kereskedelembe is kikerült.

A borítót Tyukodi László fotózta (Pierrot produkcióinak állandó fotósa 1995-től) és Falvay László készítette a grafikát és a tördelést. Õ 1998-tól állandó grafikusa a Private Moon Productions-nek. A kép egy nemlétező szobában, egy régiségbolt pincéjében készült, öreg bútorok, díszletek és kellékek között. A helyszín installálása mintegy hét órán keresztül tartott. Pierrot Gaultier-zakója Náray Tamás ajándéka, a hangszerek, maszkok, játékok, ruhák stb. egy része Pierrot magángyűjteményéből származik.

A Meglesett a Hold című dalban egy ókínai vers hangzik el Wang Cheng Jun előadásában. A költeményt az első kínai császár, Qin Shi Huangdi sírjában találták és több, mint kétezer éves. Pierrot a vers műfordítását adja elő a koncerteken – így a Café c. koncertalbumon is. A dalban megszólaló pipa, erhu és dizi nevű hangszerek is közel egyidősek a verssel. Ezeket az intsrumentumokat kanadában élő kínai zenészek szólaltatták meg, mindegyikőjük önálló szólólemezzel rendelkező neves előadóművész.

Néhány dalmagyarázat: A Kert c. dal egy indonéz népdal feldolgozása, alcíme (Bengawan Solo) egy jávai folyót jelöl. Anusha egy népszerű indiai női név – a szomorú történet részben fikció, részben valóság. A Chanson d’hiver franciául “téli dalt” jelent. A Király c. dal eredeti változata a China Crisis zenekar King In The Catholic Style c. szerzeménye – ezzel Pierrot már a negyedik nyolcvanas évekbeli kedvencét mutatja be, mint feldolgozást.

Az album érdekessége, hogy a vokálszólamokat mindvégig férfiak éneklik. A Bolyki Brothers mellett Jamie Winchester és Práczky István (igen, az egykori grafikus-társ!) kontraternor operaénekes hangját hallhatjuk. Mindössze A tükör c. dalban szólal meg női hang – a koncepció tudatában az a néhány dallamsor még drámaibban hangzik.