A második felvonás

Best of pierrot 1989-2009

Különlegességei

Az 1989-es ún. “Nulladik albumról” származó “Ha megállítanád az időt” c. szerzemény, amely egy padlásról előkerült rádiós master szalagról megmentett egyetlen felvétel. A soha meg nem jelent szerzői lemez zenei producere akkoriban Szigeti Ferenc volt, a hangmérnők pedig az E-Stúdió rezidense, a kiváló basszusgitáros, Sáfár ‘Öcsi’ József. A felvételen közreműködik Gyárfás István gitáron, valamint Bodza Andrea és Sólyom Tamás vokalistaként.

“A bohóc” c. dal egy korábban meg nem jelent változatban szerepel a korongon, amely a Flamenco Club Mix ún. radio edit verziójaként készült el 1993-ban. Hiányzik belőle Gerendás Péter egyébként nagyszerű flamenco gitárszólója és az eredetire jellemző “tömegjelenet”, de az igazán frissítő hatású ritmusszekció kárpótol minden régi emlékért.

A “Time After Time” c. dal hosszú (extended) változata eredetileg azért készült, hogy alapul szolgáljon a hasonló című videoklip hosszú változatának, amelyben felhasználásra került volna rengeteg videoanyag, amely kimaradt az eredeti vágásból. A kisfilm végül nem készült el, de a remix különleges, nyugalmat árasztó hangulata miatt megjelenésre érdemesnek tartatott.

Az “Otthon” eredetileg a Jumurdzsák gyűrűje c. interaktív film (kalandjáték) főcímzenéjeként lett ismert. Az egyedi képi világú videoklipjét már láthatták azok, akik korábban a Retrospektív DVD-t megvásárolták, de mindezidáig hangfelvételen nem volt hozzáférhető maga a dal, amely Jamie Winchester és Pierrot közös szerzeménye. A közreműködő zenészek közt köszönthetjük Galambos Zoltánt, Lukács Petát és Giret Gábort is.

Aki jelen volt a 2007-es év zárásaként a budapesti Thália Színházban tartott szilveszteri koncerten, már hallhatta az akkor bemutatkozó új dalt, “A kép” címűt. Az egykori szingapúri musical-betét feldogozása Pierrot régi vágya volt, bár maga a dalszöveg nem sokkal az említett koncert előtt készült el. Jelen felvétel hangszerelője Szakos Krisztián (ő is vokálozik a dalban), akivel Pierrot az ‘Elektro’ munkacímű koncertprogramon és albumon dolgozik.

A kiadvány az első, amelynek mastering munkáit és grafikai munkáit egyaránt maga Pierrot végezte.

A fényképfelvételek 2005-ben készültek, a megjelenéshez képest pontosan annyival korábbiak, mint amennyivel korábbiak voltak “Az első felvonás” borítójára került képek 1995-ben (azok akkor az 1991-es “Hangár” c. tévésorozat kockái voltak). A műtermi képeket Rózsa Erika készítette, a stylist Lakatos Márk volt.