Régi és új

Best of Pierrot 1989-2009 (a második felvonás)

“Nehéz dolgom volt, ha valakinek egy, az előadói munkásságomat átfogó módon bemutató kiadványt akartam ajánlani. Jobbára a Café lemezt említettem, azonban koncertalbumként az sem tölthette be igazán ezt a szerepet Ráadásul a Café immáron nyolc éve készült.” – mondja az új válogatásalbum kapcsán Pierrot – “Mindamellett bizonytalan voltam, érdemes-e előrukkolni egy újabb best of lemezzel. A honlapom lelkes közönségéhez fordultam segítségül, és az internetes szavazás végül eldöntötte a dolgot: a hallgatóság igenis örülne egy ilyen megjelenésnek.”

Meghalt a király, éljen a király! A régi best of album forgalmazását megszűnteti Pierrot és a Private Moon Records, “Az első felvonás” helyébe pedig a blikfangos című folytatás, “A második felvonás” kerül.

“A cím messze nem tökéletes.” – vallja Pierrot – “Legfeljebb ötletes. Helyesen inkább ‘Az első két felvonás” címet kaphatta volna, hiszen a lemezen a legutóbbi népszerű dalok együtt szerepelnek a korai idők, azaz az ‘első felvonás’ slágereivel. Így aztán a két best of korong között jelentős is az átfedés.”

Valóban. A legnagyobb sikerek, Az első hó, a Nekem senki nem hegedül, a Tegnap összetört egy álom, vagy A film ugyanúgy hallhatók a válogatáson, mint az olyan fiatalabbnak számító kislemezes felvételek, mint a Túl jól vagyok, a Szerelemittas nyár, vagy a But Not Tonight.

Az album azonban nem áll meg a nagy sikerek felemlegetésénél. Újdonságok és régi-új felvételek is helyet kaptak a tracklistában.

“Kevesen tudják, hogy a legelső lemezfelvételem nem a Babaházak című lemez volt.” – meséli Pierrot. – “Egy évvel korábban megelőzte egy másik, amely szintén saját dalokat tartalmazott, de végül sosem jelent meg. Erről, az 1989-ből származó albumról, pontosabban egy régóta padláson heverő tekercsről mentettem meg az utókornak egy számomra kedves felvételt, amely témáját tekintve is passzol a visszatekintéshez, amit egy ilyen best of gyűjtemény képvisel.”

Ezért nyitja tehát az albumot a “Ha megállítanád az időt”. Az ifjú szerző korához képest meglepően érett, bár saját maga által jellemezve “gyerekhangon előadott” műve sokak kedvencévé válhat, hiszen egyszerre újdonság, és megszólalását tekintve nosztalgikus hatású felvétel.

Az album azonban további érdekességeket is rejt. A bohóc és a Time After Time c. dal például egy eleddig soha meg nem jelent változatban került a válogatásra, és végre itt van a Jumurdzsák gyűrűje c. interaktív filmhez készült nagyszerű főcímdal, az Otthon eredeti felvétele! A kép pedig egy vadonatúj dolog, amelyről ismét Pierrot nyilatkozik:

“Régi vágyam volt Dick Lee, a szingapúri származású szerző/előadó egy dalát magamévá tenni, és a Life Story mindig is nagy szerelmem volt. Eredetileg egy különleges koncert apropóján készítettem el a magyar szövegét, majd amikor az elmúlt hónapokban Szakos Krisztiánnal egy újfajta koncertműsoron dolgoztunk, sikerült olyannyira érdekes, új ruhába öltöztetnünk, hogy úgy éreztem, meg kell mutatnom a nagyközönségnek, még jóval az elektronikus alapokon nyugvó, a nyolcavanas évek hangzását idéző új produkció bemutatkozása előtt. Ráadásul a szövege egy korszak lezárásáról szól.”

Ismét lezárult tehát egy korszak, (1989 és 2009 között) immáron húsz aktív év Pierrot művészi pályáján, s ennek méltó lenyomata a frissen megjelent best of korong, “A második felvonás”. Zárásként pedig álljanak itt a művész némileg megnyugtató gondolatai:

“Ezt a darabot nem én írom, csupán főszereplője vagyok. Azonban bizton állíthatom, még most sem utoljára gördült le a függöny, ez csupán a második a felvonások közül.”